ЧАСТНА ГИМНАЗИЯ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И ОБЩЕСТВЕНИ КОМУНИКАЦИИ
it Гимназия Екзюпери Варна

 

 


Еньов ден празнуваха в детската градина
Детска градина

Днес 24.06.2010г. в зала "Екзюпери" от 15.30 часа, децата от детска градина "Малкият принц" разказаха на своите приятели интересни и полезни неща за тревите и билките, защото днес е "Еньовден". На празника имаше приказки, песни и много изненади.Още за Еньов ден

В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. Това разнообразие от имена се дължи на преплитането с християнската традиция, тъй като на същата дата Църквата чества рождението на Йоан Кръстител – близък роднина на Спасителя, който предрича появата му и проправя път за неговото дело, пише списание Hera.bg

Обичаите на Еньовден обаче слабо са повлияни от образа на светията и съхраняват древния култ към Слънцето. Народът ни вярва, че в този най-дълъг ден от годината, небесното светило разгръща цялата си мощ и след това започва бавно да умира. Затова повечето ритуали се извършват още преди изгрев и особено събирането на билките, които в тази нощ имат най-целебна сила. Жените – баячки, знахарки и млади моми трябва да наберат седемдесет и седем билки и половина. Седемдесет и седемте лекуват седемдесет и седем болести, само за нелечимата болест има половин билка. Коя е тя обаче не се знае и може да я намерим само като затворим очи и откъснем наслуки.

От билките се правят китки и голям Еньовски венец, пред който трябва да преминат всички за здраве, а след ритуала се използва за лечение през цялата година. Но растенията събрани в нощта на Еньовден имат не само целебна, но и магическа сила. Покосените от нещастна любов моми могат да си върнат радостта към живота с помоща на тинтява, вратига, куманига, делянка, чернотрън, пелин и тъжец и други. Тези т. н. разделни билки освобождават от унищожителното чувство. Магьосничките и баячките пък приготвят любовни отвари на бавен огън и в нови глинени съдове.

Макар според календара на 24 юни лятото едва да е започнало, народът ни предвидливо смята, че от този ден слънцето започва да клони към зима. Вярва се, че преди да тръгне на дългия си път, то става рано-рано, окъпва се в реките и прави водата лековита. После се изтръсква, а падналите от него капчици роса имат магическа сила. Затова трябва да станем още преди изгрев, да се отъркаляме в росата или да се измием в река, а после да посрещнем слънцето, което на този ден „трепти” или „играе”.

С магическата сила на водата през тази нощ е свързан и обичаят ладуване, които на този ден се изпълнява от „Еньова буля”. Това е 3-4 годишно момиченце, последно на майка, което момите разнасят из землището на селото за плодородие, а случайните му приказки се приемат като предсказания. Накрая идва ред на гадаенето за женитба. От предната вечер девойките са хвърлили китките си в мълчана вода, а котелът е пренощувал на открито под трендафил. Със завързани очи булята започва да вади китките, а момите напяват за женитба и имотност.

В нощта срещу Еньовден може да излезе късмета и на търсещите имане. Според поверието там където е заровено злато, свети син пламък. Тези иначе пазени от таласъмите жълтици, в този момент могат да бъдат взети безопасно.

На 24 юни имен ден празнуват Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко, Янита и Биляна (кръстена на билките). Освен тях професионален празник имат също фармацевтите и фитотерапевтите – наследниците на някогашните знахари.

Източник: Hera.bg

Скрий/Покажи
Връзки     Връзки
Скрий/Покажи
Оценете статията     Оценете статията
Среден Резултат: 0
Гласа: 0

Моля, използвайте допълнението и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Скрий/Покажи
За статията     За статията
Асоциирани Топици

Детска градина

[21-Feb-2015 10:02:54 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/imgpopup/config/config.php on line 4 [25-Feb-2015 02:14:45 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/custombutton/config/config.php on line 2 [15-May-2015 17:32:22 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/custombutton/config/config.php on line 2 [15-May-2015 17:37:59 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/custombutton/config/config.php on line 2 [15-Feb-2015 22:01:26 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/cleanpaste/config/config.php on line 8 [04-Mar-2015 01:34:09 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/customdropdown/config/config.php on line 2 [02-Jul-2015 11:20:03 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/customdropdown/config/config.php on line 2 [30-Nov-2014 19:19:34 Europe/Sofia] PHP Fatal error: Class 'SpawConfig' not found in /home/pschool/public_html/ittlp/spaw/plugins/spawfm/config/config.php on line 4
Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Частно езиково училище и детска градина Малкият принц
Генериране на страницата: 0.139 секунди